Çevre ve İklim Adaleti Çerçevesinde Yerinden Edilme: Kavramlar, Tartışmalar, Vakalar raporu, çevre ve iklim olayları ile yerinden edilmeler/göç/hareketlilik arasındaki karmaşık olduğu kadar tartışmalı ilişkiyi çevre ve iklim adaleti perspektifiyle ele alıyor. Konuyla ilgili farklı kavram, teori ve tartışmaları sunarken ekolojik tahribatla ilintili yerinden edilmelerin/göçün/
Dünya genelinden farklı vakalar içeren rapor, Hindistan’da kömür madenlerinin; Brezilya Amazonları’nda barajların; Uganda ve Tanzanya’da petrol boru hatlarının; Cakarta’da ise mega iklim uyum projelerinin yol açtığı yerinden edilmeleri derinlemesine inceliyor. Türkiye’den Muğla örneği üzerinden kömür faaliyetlerinin insanları evlerinden, topraklarından, sağlıklarından ve müşterek alanlarından koparmasını ve buna karşı İkizköy’de süren yerel mücadeleyi ele alıyor.
Ekoloji ve Göç bölümünde çevresel faktörler ile insan hareketliliği arasındaki çokkatmanlı ve çokboyutlu karmaşık ilişkinin anlaşılabilmesi için, hareketlilik ve hareketliliğin en çok tartışılan türü olan göç ile ilgili bazı temel kavramlar gözden geçiriliyor.
İklim Hareketliliği bölümünde iklim değişikliği ve göç arasındaki ilişki farklı teoriler ve tartışmalar ışığında inceleniyor.
Kalkınma Kaynaklı Yerinden Edilmeler bölümünde madencilik, barajlar, ulaştırma projeleri gibi kalkınma projelerinin neden olduğu yerinde edilme süreçleri, yol açtığı adaletsizlikler Küresel Kuzey ve Küresel Güney’den örnekler eşliğinde irdeleniyor.
Yükselen Barajlar, Kaybolan Topraklar bölümünde, baraj kaynaklı yerinden edilmelere örnek olarak, Brezilya’nın Amazon Ormanları’nda yaşayan yoksul yerli halklar ve topraksız köylülerin kapsamı ve şiddeti giderek artan topraklarından atılma süreçleri inceleniyor.
EACOP: Uganda ve Tanzanya’da Yaşamı Tehdit Eden Boru Hattı bölümünde, Uganda ve Tanzanya arasında inşa edilen EACOP Petrol Boru Hattı nedeniyle yoksul köylülerin yerinden edilme ve yoksullaşma süreçleri anlatılıyor.
Hindistan, Chhattisgarh’da Kömür Madenleri Kaynaklı Yerinden Edilmeler bölümünde, Hindistan örneği üzerinden kömür madenciliği kaynaklı yerinden edilmeler, evlerinden ve topraklarından atılan yoksul köylülerin ve yerli halkların maruz kaldıkları açıklanıyor.
Çevre Adaletsizliği Kıskacında Batan Kent Cakarta bölümünde, Cakarta’da deniz seviyesinin yükselmesine karşı bir iklim uyum ve kâr edilecek mega kentsel dönüşüm projesi olarak tasarlanan Büyük Garuda, kent yoksullarının yerinden edilme süreçlerine odaklanılarak inceleniyor.
Kömür Karası Ölmez Ağacını Yok Ederken bölümünde, Muğla’da termik santraller ve kömür madenciliğinin neden olduğu ekolojik tahribat, yerinden edilmeler ele alınıyor. İkizköylülerin yaşam alanları ve müşterekleri olan ormanları koruma mücadelesine odaklanılıyor.
Sonuç bölümü yerinden edilmeler, göç ve diğer hareketlilik biçimlerini çevre/iklim adaleti perspektifinden ele almaya yönelik temel ilkeler ve yaklaşımlar hakkında bir okuma öneriyor.