Çevre ve İklim Adaleti Çerçevesinde Yerinden Edilme: Kavramlar, Tartışmalar, Vakalar raporu yayımlanıyor!

Günümüzde insanların üretim ve tüketim faaliyetlerinin gezegeni etkilemediği bir alan bulunmuyor. Buna bağlı olarak her geçen gün artan insan kaynaklı ekolojik tahribat ve iklim değişikliği tüm yaşamı tehdit ediyor. Yerinden edilmeler bunun en çarpıcı sonuçlarından.

Fosil yakıt kullanımıyla ortaya çıkan iklim değişikliğinin etkileri yaşam alanlarını bozuyor. Büyüme ve kâr amacıyla hayata geçirilen kalkınma projeleri de hem neden olduğu ekolojik yıkımla hem de toprakları, evleri ve müşterek alanları zorla ellerinden alarak insanları yerinden ediyor. Bu durum eşitsizliği ve adaletsizliği perçinliyor. Ekolojik tahribatın ve iklim değişikliğinin oluşumuna en az sebep olan yoksullar, kadınlar, yerli halklar ve adaletsizliklere maruz kalan diğer gruplar en çok yerinden edilenler oluyor. Diğer bir deyişle, yerel dinamiklere göre farklılıklar gösterse de Küresel Güney’den Küresel Kuzey’e her yerde rastlanan yerinden edilmeler bir çevre ve iklim adaleti meselesi.

Çevre ve İklim Adaleti Çerçevesinde Yerinden Edilme: Kavramlar, Tartışmalar, Vakalar raporu, çevre ve iklim olayları ile yerinden edilmeler/göç/hareketlilik arasındaki karmaşık olduğu kadar tartışmalı ilişkiyi çevre ve iklim adaleti perspektifiyle ele alıyor. Konuyla ilgili farklı kavram, teori ve tartışmaları sunarken ekolojik tahribatla ilintili yerinden edilmelerin/göçün/hareketliliğin sosyal, ekonomik siyasi nedenlerinin altını çizerek irdeliyor. Dünya genelinden farklı vakalar içeren rapor, Hindistan’da kömür madenlerinin; Brezilya Amazonları’nda barajların; Uganda ve Tanzanya’da petrol boru hatlarının; Cakarta’da ise mega iklim uyum projelerinin yol açtığı yerinden edilmeleri derinlemesine inceliyor. Türkiye’den Muğla örneği üzerinden kömür faaliyetlerinin insanları evlerinden, topraklarından, sağlıklarından ve müşterek alanlarından koparmasını ve buna karşı İkizköy’de süren yerel mücadeleyi ele alıyor.

11 Ağustos Perşembe günü, 11:00-12:30 saatleri arasında Postane’de gerçekleştirilecek rapor tanıtım etkinliği MAD’ın YouTube kanalından çevrimiçi yayınlanacak. Moderasyonunu Sinan Erensü’nün yapacağı etkinlikte konuşmacı olarak raporu hazırlayan araştırmacı Baran Alp Uncu ile İkizköy Çevre Komitesi üyeleri Deniz Gümüşel ve Nejla Işık yer alacak.

Etkinliği canlı izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=zaxHyBIFb5w

Postane: Bereketzade Mah. Camekan Sk. No: 9 Galata – Beyoğlu/İstanbul