İstanbul’da Yaşamak: Bir Konut Krizi Portresi

İstanbul'da yoğun konut dokusunu gösteren uzaktan çekilmiş bir fotoğraf

TED Üniversitesi Uygulamalı Veri Bilimi Merkezi’nin yürüttüğü Sosyal Fayda İçin Veri Bilimi Programı kapsamında ortaya çıkardığımız İstanbul’da Yaşamak: Bir Konut Krizi Portresi başlıklı çalışma, İstanbul’da kiralık konut sorununu merceğe alıyor. Ağustos 2021’de yayınladığımız sahibinden.com’da Yaşanabilir Konut Aramak başlıklı çalışmanın ikinci ayağını oluşturan bu araştırma kapsamında bir emlak arama uygulamasından 17.159 adet kiralık konut ilanına dair verinin çekilmesiyle üretilen web sitesi, kullanıcıların kendi yaşam koşullarına göre kriterleri farklılaştırmasına imkân tanıyor ve konutun niteliğine dair değişkenler arasında ilişki kurulmasını sağlıyor.

Bütçenize göre İstanbul’da yaşama ihtimalinizi bulun!

Web sitesi 4 bölümden oluşuyor. Birinci bölümde, seçilen kiralık konut ilanı arama kriterlerine göre bulunan konutların sayısı ve toplam kiralık konut ilanları içindeki yüzdesi gösteriliyor. Web sitesi açıldığında ekranda seçili olarak gelen kriterler, kullanıcının tercihine göre farklılaşabiliyor. Örneğin haneye giren toplam gelir değeri veya bina yaşı kriterleri azaltılıp çoğaltılarak konut ilan sayısı ve yüzdesi değişiyor.

Ekranda seçili olarak gelen arama kriterleri, yaşamaya elverişli konut hakkı kriterleri ışığında belirlendi. “Neden bu değişkeni kullandık?” açılır kutusu, her değişkenin nasıl eşleştirildiğini anlatıyor.[1] Bu bölümde en temel değişkenlerden biri haneye giren toplam gelir. Yaşamaya elverişli konut kriterlerine göre konuta ayrılan masrafın hane halkı gelirinin %30’unu aşmaması gerekiyor. Buradan yola çıkarak, ilgili alana yazılan toplam hane halkı gelirinin %30’u hesaplanarak bütçenizi zorlamayan kira bedeli bulunuyor. Böylece kiralık konut ilanları arasında kaç adet konutun bütçenize uygun olduğunu görebiliyorsunuz. Bunun yanında, bulunan konutların konumları da aşağıdaki haritada görülebiliyor. Yaşamaya elverişli konut kriterleri baz alınarak yapılan aramada yaşamaya elverişli konutların, tüm ilanların %0.19’u olduğu ortaya çıkıyor. Mart 2021’deki veriler ile yaptığımız ilk araştırmada %2 bulunan sonucun nasıl düştüğü görülüyor.

İstanbul’da kira ortalamaları

Web sitesinin ikinci bölümünde, belirlenen ilan kriterlerine göre İstanbul’un ilçeleri ve mahallelerindeki kira ortalamaları ortaya çıkıyor. Örneğin sadece 3+1 dairelerin tüm ilanlar içindeki sayısını ve bu dairelerin oluşturduğu kira ortalamalarını bulabilirsiniz. Yaşamaya elverişli konut kriterlerini baz alarak, kira değişkenini serbest bırakarak yaptığımız aramada, İstanbul’daki kiralık konut ilanlarının %43.3’ünün bu kriterleri karşıladığı ortaya çıktı. Yani hane bütçesi sınırsız olsa bile ısınma, metrekare, bina yaşı gibi temel değişkenler doğrultusunda yaşanabilir koşulları sağlayan konutlar tüm ilanların yarısından az. Aşağıdaki görselde ise hiçbir kriter olmaksızın 17.159 adet konut ilanının oluşturduğu kira ortalamaları görülebilir.
Yalı, çiftlik gibi çeperlerde konut kirası ortalamasını yükselten konut tiplerini çıkarıp kiralık dairelere baktığımızda ise İstanbul’daki kira ortalaması aşağıdaki gibidir.

İstanbul’da ilçelere göre yaşamaya elverişli konutların kira ortalamalarının Mart, Ağustos, Ekim ayları arasındaki değişimlerini gösteren tabloyu incelemek için bu linke tıklayınız.

Değişkenlere göre fiyat analizi

Web sitesinin üçüncü bölümünde, seçili fiyat altındaki konutların kira ortalamasını iki değişkenin ilişkisinde gösteren bir tablo yer alıyor. Örneğin 10.000 TL kiranın altındaki konutlar üzerinden yapılacak analizde, bina yaşı ve oda sayısı seçildiğinde oluşan tabloda 0-4 yaş arası 1+1 dairelerin 31 yaş ve üzeri 2+1 dairelerin kira ortalamasıyla aynı olduğu ortaya çıkıyor. İlçe ile bina yaşı değişkeni sorgulandığında ise, Bayrampaşa’daki 0-4 yaş arası konutların kira ortalamasının Üsküdar’daki 21-25 yaş arası konutların kira ortalamasıyla aynı olduğu görülüyor.

Yaşamak istediğiniz eve ne kadar kira vermelisiniz?

Web sitesinin dördüncü bölümünde, kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda kişiselleştirdiğiniz arama kriterlerine göre yaşamak istediğiniz evin kira bedeli ortaya çıkıyor. Kriterleri değiştirerek kiranın nasıl farklılaştığı görülebilir, dolayısıyla hane bütçenize uygun bir konut için hangi niteliklerden vazgeçmeniz gerektiğini görebilirsiniz. Aşağıdaki açılır kutuda ise İstanbul’da benzer fiyattaki konutlar sıralanıyor. Alternatif konutların çevresindeki yeşil alan/park sayısı ve evin konumunun bu alanlara ve merkez ilçelere (*) olan mesafesine dair veriler yer alıyor. Bu veri, yaşamaya elverişli konutun göstergelerinden biri olarak belirlediğimiz yeşil alanlara/parklara ve merkezin olanaklarına erişilebilirliği kıyaslama imkânı veriyor.

(*) Merkez ilçeler, Anadolu Yakası’nda Kadıköy, Avrupa Yakası’nda Beşiktaş olarak belirlenmiştir. Algoritmanın oluşturulabilmesi için merkez çeşitliliği göz ardı edilmek zorunda kalmıştır.

Emeği Geçenler: Bahar Bayhan, Sena Nur Gölcük, Selin Yazıcı, İnan Utku Türkmen, Taha Eren Sarnıç, Cansu Hürses, Ahmet Baş, Belgüzar Damat, Eda Lökoğlu, Elif Nur Yılmaz, Gizem Demirel, Numan Arman, Adem Numan Kaya

Sosyal Fayda için Veri Bilimi programı; CADS@TEDU, İstasyonTEDÜ, Kodluyoruz, UoVirginia ve ABD elçiliği işbirliği ile hayat geçirilmektedir.

Bu proje 2021 Ankara programında Mekanda Adalet Derneği (MAD), CADS@TEDU ve İstasyonTEDU desteği ile hazılanmıştır.