PANEL: Adil Geçiş İçin Ermenek’ten Dersler

Görsel Sinan Kadife tarafından yapay zeka ile üretilmiştir.

MAD olarak, iklim değişikliğiyle mücadelede kömürden çıkış ve adil geçişin planlanmasına ilişkin Karaman’ın Ermenek ilçesinde yürüttüğümüz “Adil Geçiş İçin Ermenek’ten Dersler” ve “Kömürden Sonra Emek” araştırmalarını tamamladık.

Ermenek’te kömür madenciliği, 1970’li yıllardan bu yana yerel ekonominin omurgasını oluşturmuştur. Ancak, 2014’te yaşanan Soma ve Ermenek maden faciaları ilçenin kömür madenciliğiyle ilişkisini köklü bir şekilde değiştirmiştir. Yasal düzenlemeler nedeniyle artan maliyetler ve maden ocaklarının yapılan denetimlerden geçememesi, madenlerin kapanmasına yol açmış ve kömürün yerel ekonomideki payı hızla daralmıştır. Türkiye’de kömürden çıkmış diğer bölgelerden farklı olarak, Ermenek’te kömür ekonomisinden plansız çıkışın yaralarını sarma yönünde çeşitli girişimler de olmuştur.

11 Nisan 2025 Cuma günü Postane’de düzenleyeceğimiz panelde araştırmaların bulgularını paylaşacağız, Ermenek deneyiminden yola çıkarak Türkiye’de adil geçiş tartışmalarını ekonomi, işçilerin temsiliyeti ve sosyal politikalar başlıkları altında tartışmaya açacağız. Herkesi bekliyoruz.

  • Tarih: 11 Nisan 2025 Cuma
  • Saat: 10:00 – 16:45
  • Yer: Postane (Bereketzade Mah. Camekan Sk. No:9 Galata, Beyoğlu, İstanbul)
  • Konum: https://maps.app.goo.gl/NkCccLfJFgJf5ciZ7
  • Katılım: Herkese açık, ücretsiz, kayıt gerekli

PANEL PROGRAMI:

10:00 – 11:20 Rapor tanıtımı

MAD’ın “Adil Geçiş İçin Ermenek’ten Dersler” ve “Kömürden Sonra Emek” araştırmaları, 2014’te meydana gelen Soma ve Ermenek maden facialarından sonra kömür madenciliğinin hızla sona erdiği Ermenek’te neler olduğuna, kömürden plansız çıkışın toplumsal etkilerine, madenden sonra farklı sektörlerde çalışan işçilerin deneyimlerine odaklanıyor.

11:20 – 11:40 Ara

11:40 – 13:00 Adil geçişin ekonomisi

Konuşmacılar: 

  • Prof. Dr. Begüm Özkaynak, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü 
  • Bengisu Özenç, Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) 

Moderatör: Yağız Eren Abanus, Mekanda Adalet Derneği

Gelir adaletsizliği, orta sınıfın çöküşü, artan yoksulluk, ekonomik değerin doğa ve emek sömürüsü üzerinden üretilmesi Türkiye ekonomisinin çıkmazlarından sadece birkaçı. Peki böyle bir dönemde sürdürülebilir kalkınma gerçekçi bir ekonomi politikası tercihi olabilir mi? Sürdürülebilir kalkınmada adil geçişin yeri nedir? Bölgesel farklılıklar adil geçişte nasıl rol oynayabilir? Bu oturumda makro ekonomik politikalardan yerel ekonomilere adil geçişin ekonomisini tartışıyoruz. 

13:00 – 14:00 Öğle yemeği

14:00 – 15:30 Adil geçişte işçilerin temsiliyeti

Konuşmacılar: 

  • Doç. Dr. Ceyhun Güler, Dokuz Eylül Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü
  • Burak Uyan, Dev Maden-Sen Örgütlenme Uzmanı 
  • Harun Ayan, Ermenek, Eski Madenci 

Moderatör: Hülya Çeşmeci Cengiz, Mekanda Adalet Derneği

Türkiye işçilerin sendikal temsiliyet haklarını en az kullanabildiği dönemlerden birinden geçiyor. Çalışanların sesinin duyulmadığı bir çalışma rejiminde kapsayıcı bir adil geçiş inşa edilebilir mi? Bu oturumda sendikalılık, sendika dışı temsiliyet araçları ve adil geçiş için çalışma mevzuatında yapılması gereken düzenlemelere odaklanıyoruz. 

15:30 – 15:45 Ara

15:45 – 16:45 Adil geçiş için sosyal politika

Konuşmacı: Dr. Feyza Akınerdem, ZFA Araştırma Kurucu Direktörü

Moderatör: Duygu Dağ, Mekanda Adalet Derneği

Eğitimden sağlık politikalarına ve kentsel hizmetlere, sosyal politikaların adil geçişteki rolü nedir? Bu oturumda toplumsal eşitsizlikleri, sosyal politikalara erişimi ve sosyal politikaların adil geçişteki rolünü ele alıyoruz. 

Not: Her oturumun son 30 dakikası soru-cevaba ayrılacaktır.