İstanbul Yollarında Kentsel Politik Ekoloji Yaz Okulu 2019 Başvuruları Başladı!
Mekanda Adalet Derneği, İstanbul Yollarında Kentsel Politik Ekoloji Yaz Okulu’nu beşinci kez düzenliyor olmaktan gurur duyar. Son başvuru tarihi 10 Mayıs’a uzatıldı.
Poster: Volkan Ölmez | Fol Studio
Mekanda Adalet Derneği’nin İstanbul’un doğasını ve doğanın İstanbul’unu yürümek, düşünmek, konuşmak amacıyla düzenlediği ve bu yıl 5 yaşına giren İstanbul Yollarında Kentsel Politik Ekoloji Yaz Okulu 10–22 Haziran tarihlerinde düzenlenecek.
Mekanda Adalet Derneği’nin artık gelenekselleşmiş olan ve kent/ekoloji meselelerini bir arada düşünmeyi hedefleyen bu eğitim programı bir yandan kentsel politik ekoloji külliyatının ana metinlerini gözden geçirmeyi diğer yandan da bu yeni araştırma alanı vesilesiyle İstanbul’un nasıl yeniden keşfedilip çalışılabileceği tartışmayı amaçlıyor.
Alışılagelmiş pedagojik metotlardan farklı olarak, dersliği İstanbul yollarına taşımayı planlayan yaz okulu, bir dizi teorik/ampirik okumanın yanı sıra dönüşüm mahalleleri, kent çeperleri, park ve bahçeleri, tarihi kent bostanlarını içeren saha gezileri etrafında şekilleniyor. Yaz okulu, kentte yaşanan dönüşümleri ve bu dönüşümlerin toplumsal ve ekolojik etkileri bir ayağı her daim sahada ve pratik uygulamalarda olan bir teorik bir çerçeve ile ele alıyor. MAD ekibinden Yaşar AdnanAdanalı ve Sinan Erensü koordinasyonunda yürüyen yaz okulu programı, alanda ürün veren araştırmacıların katkısı ile büyüyor; dersler sosyoloji, şehir planlama, mimari, ekonomi, hukuk gibi farklı disiplinlerden gelen uzmanların katkıları ile zenginleşiyor.
Programın son hali önümüzdeki günlerde netleşecek. Şu aşamada içerik hakkında fikir edinebilmek adına daha önceki yaz okulu konuk araştırmacılarının katkıları ile derlediğimiz ve bu yılki programın da okuma listesinde önemli bir yer tutacak beyond.istanbul’un dördüncü sayısının içeriğine buradan göz atabilirsiniz.
Yaz okulunun dili Türkçe olmakla beraber katılımcıların İngilizce metinleri okuyabilmeleri beklenmektedir. Oldukça yoğun olan programımız iki hafta boyunca hemen her gün (bazen gün boyu) devam eder. Katılımcılardan düzenli devamlılık beklenmektedir.
Yaz okulu ücretsizdir ve 12 katılımcı ile sınırlıdır. Yaz okuluna katılmak isteyenlerin aşağıdaki başvuru formunu doldurmaları ve açık uçlu sorulara özenle cevap vermeleri gerekmektedir. Yaz okulu başta lisansüstü öğrencileri olmak ile birlikteİstanbul’a, kent ve çalışmalarına, mekan odaklı araştırma tekniklerine meraklı herkese açıktır.
Yaz okulunun programı şekillenmeye devam ederken kesinleşmiş konuklar ve yürüyüşler şu şekilde:
Kesinleşmiş Konuklar
- Fikret Adaman, Boğaziçi Üniversitesi
- Ayfer Bartu Candan, Boğaziçi Üniversitesi
- Eray Çaylı, London School of Economics
- Doğu Eroğlu, Medyascope
- Umut Kocagöz, Institute for Social Studies
- Suna Kafadar, Boğaziçi Üniversitesi
- Sinan Logie, Bilgi Üniversitesi
- Aleksandar Shopov, Ludwig-Maximilian University of Munich
- Aslı Odman, Mimar Sinan Üniversitesi
- Ender Paker, IPC-Mercator Fellow
- Jean Francois Perouse, former head of IFEA İstanbul
- Mine Yıldrım, New School
- Cevahir Akbaş & Bekir Dindar, Demo Lab
Kesinleşmiş Yürüyüşler
- Kanal İstanbul’un İzinde İstanbul’un Değişen Çeperi
- Cendere, Vadi İstanbul üzerinden Hasdal’dan Kemerburgaz’a Kent’in Yıpranan Doğası
- Gıda Egemenliği ve Alternatif Gıda İnisiyatifleri
- Silinen ve Dönüşen Gündemiyle İstanbul Bostanları, Yedikule’den Kuzguncuk’a