#MADakademi Buluşmaları2021 20.Etkinlik Yayında!: Salgın Sonrası İçin Ekolojik Manifestolar

, , ,

#MADakademi Buluşmaları’nın 20.etkinliğinde salgın sonrası geleceğe ışık tutmayı hedefleyen ekolojik manifestoları ve bunlara eşlik eden illüstrasyonları bir araya getiren kitabın yazılma, görselleştirilme ve tasarım süreçleri ele alındı.

Mekanda Adalet Derneği’nin yeni yayını Salgın Sonrası İçin Ekolojik Manifestolar serisinin tanıtımı amacıyla gerçekleştirilen etkinliğin moderasyonunu MAD’dan Ceren Yartan ve emre özfetiş yaptı. Etkinliğe Meyve Sineği ile %61 adlı manifestonun yazarları Hilâl Alkan ve Sezai Ozan Zeybek, illüstratör Meltem Şahin ve kitabın tasarımını üstlenen Studio Pul’dan Amir Jamshidi konuşmacı olarak katıldı.

“Neden manifesto?” sorusu ile başlayan etkinlikte manifestonun işlevleri üzerine konuşuldu. Hilâl Alkan, insan dışı varlıklara dair manifesto yazma sürecinde ne gibi zorluklarla karşılaştığını aktardı. Bu bağlamda, manifestonun cüretkâr bir dili olduğundan söz etti. Kendi varlığımızı akraba varlıklarla ilişkilendirme biçimimize odaklandı. Kendi sınırlılığımızı anlama ve insan dışı varlıklarla ilişki içerisinde hareket alanları belirleme iddiaları olduğunu vurguladı. Manifestonun kendine has bir dili olduğundan söz eden Ozan Zeybek, manifestoya dair geçmişin tasfiyesi, şu anın krizi ve eşikte bekleyen bir gelecek arasına köprü kuran bir tanım ortaya koydu. Manifestonun buyurgan diliyle mesafelenerek, daha naif bir dil kullandıklarını ifade etti.

Meltem Şahin, bir manifestoya görsel üretme sürecinin nasıl ilerlediğini aktardı. Süreç boyunca sıkça duraklayıp düşündüğünü ve barışçıl, naif çizimler ortaya koyduğunu belirtti. Manifestonun agresif bir dili olmadığını, çocuksuluk ve hassasiyet ögelerinin de çizimlerine yansıdığını ifade etti. İnsan merkezli yaklaşmamaya çalıştığını vurgulayan Şahin, çiziminde doğadaki uyuma dair tasvirler ortaya koyduğunu aktardı.

“İllüstrasyon yazıyı mı servis etmeli yoksa kendi düşüncelerini de yazıya katabilir mi?” sorusuyla devam eden etkinlikte, Hilâl Alkan illüstrasyonun yazıyla birbirini tamamlaması gerektiğini fakat birinin diğerinin yerine geçmemesine önem verdiklerini vurguladı.

Manifesto kitabının tasarım sürecini anlatan Amir Jamshidi, bu sürece dair kısa bir sunum gerçekleştirdi. Çok renkli ve çok sesli bir tasarım süreci sonucunda tasarımın ortaya çıktığını aktaran Jamshidi, basılı ve online olarak yayınlanacak kitabın erişilebilirliğini de gündeme aldı.

Mekanda Adalet Derneği’nin yeni yayını Salgın Sonrası Ekolojik Manifestolar’ın yayınlanma sürecine odaklanan ve yayın tanıtımı amacıyla gerçekleştirilen etkinlikte izleyenlerin sorularına da yer verildi. Her hafta MAD’ın web sitesi ve sosyal medya kanalları üzerinden yayınlanacak olan manifestolar, kitapta Türkçe ve İngilizce olarak okuyucunun dikkatine sunulacak. İki seslendirme sanatçısı tarafından seslendirilen manifestolar MADpodcast üzerinden de dinlenebiliyor. Manifestoların yayın takvimine buradan ulaşabilirsiniz. Kitap Heinrich Böll Stiftung Derneği’nin katkılarıyla hazırlandı. 


Metni Hazırlayan: Tuğçe Sarıkaya

Video Editing: Onur Temel


#MADakademi Buluşmaları, mekânda adalet için yenilikçi, nitelikli ve kamusal bilgi üretimini desteklemeye yönelik bir paylaşım platformu olarak hayata geçirilmiştir. MAD’ın Karaköy ofisinde, çevrimiçi platformlarda, İstanbul’un sokaklarında  ve başka kentlerde düzenli bir şekilde konuşmalar, yürüyüşler, film gösterimleri ve atölyeler gerçekleştiriyor. Mekân çalışmalarının merkezine toplumsal adaleti koyan araştırmacıları ve pratisyenleri destekliyor. 

2019 yılında MAD’ın Karaköy ofisinde ve İstanbul’un sokaklarında gerçekleşen #MADakademi Buluşmaları etkinlikleri:

2020 yılında pandemi sebebi ile başlattığımız #SalgındaAdalet serisi ve diğer #MADakademi Buluşmaları webinarları için: 

#MADakademi programı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.