‘Yurttaş Bilimiyle İklim Adaletini Savunmak’ Etkinliği 4 Aralık, Pazartesi Gerçekleşti!
İklime Uyum ve Enerji Yoksulluğu için Ev İçi Isı Konforu projemizin çıktılarını paylaştığımız proje kapanış etkinliğini 4 Aralık, Pazartesi 19.30’da, yurttaş araştırmacılarımızın ve sizlerin katılımıyla Postane’de gerçekleştirdik. Etkinlikte, ekibimizden Yağız Eren Abanus ve Cemre Kara, kolaylaştırıcı yurttaş araştırmacılar topluluğumuzdan Barış Türkdoğan, Elif Bengi Güneş ve Meryem Uyaver konuşmacı olarak yer aldılar.
Görseller: Etkinlik Sırasında – 4 Aralık 2023, Postane
- Konuşmacılar: Barış Türkdoğan, Cemre Kara, Elif Bengi Güneş, Meryem Uyaver & Yağız Eren Abanus
- Tarih: 4 Aralık 2023, Pazartesi
- Saat: 19.30 – 21.30
- Yer: Postane (Bereketzade, Camekan Sk. No.9, 34421 Beyoğlu/İstanbul)
- Katılım: Ücretsiz & Kayıt Gerekli
- Etkinlik Dili: Türkçe
Sıcak dalgaları iklim kriziyle birlikte derinleşen en ölümcül afetler arasında. Aralık 2022’de yayınlanan bir makaleye göre (*) 2004-2017’nin yaz ayları boyunca etkisini gösteren 20 sıcak dalgası İstanbul’da 4281 fazladan ölüme neden oldu. Sıcağın ölümcül etkilerinin bilinmemesinin yanı sıra bu konuya hitap eden politika mekanizmalarının yokluğu iklim adaletsizliğini daha da derinleştiriyor. Sıcak dalgalarının seller veya orman yangınları gibi çarpıcı görüntülere de yol açmıyor olması konunun medya tarafından ele alınışını kısıtlıyor. Bu bağlamda Mekanda Adalet Derneği olarak bu olguyu hak temelli ve etki odaklı çalışmalar yapmamıza olanak verecek şekilde araştırmak, veri üretmek, topluluklar oluşturmak ve güçlendirmek, insan deneyimlerini temel alan içerikler üretmek ve politika değişikliği talep etmek için geçtiğimiz yaz aylarında Ev İçi Isı Konforu projemizi başlattık.
Projede konu olarak sıcak dalgalarına odaklanırken katılımcı bir süreç yürütebilmek için yöntem olarak yurttaş bilimi yöntemini kullandık. Projenin ilk aşamasında tespit ettiğimiz bulguları ve nasıl bir süreç geçirdiğimizi sizlerle birlikte konuşmak için, yaygınlaştırma odağı ile düzenlediğimiz kapanış etkinliğimiz 4 Aralık’ta Postane’de gerçekleşti!
Etkinlikte, ekibimizden Yağız Eren Abanus, kolaylaştırıcı yurttaş araştırmacılar topluluğumuzdan Barış Türkdoğan, Elif Bengi Güneş ve Meryem Uyaver konuşmacı olarak yer aldılar. Akış olarak, önce yurttaş bilimi hakkında kısa teorik bir sunumla başladık. Ardından interaktif bir şekilde yurttaş bilimini projemizde nasıl uyguladığımıza dair yurttaş araştırmacılarımız ve sizlerle bir sohbet gerçekleştirdik.
Etkinlikte çıktılarını paylaştığımız İklime Uyum ve Enerji Yoksulluğu için Ev İçi Isı Konforu projemiz hakkında ayrıntılı bilgi için bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
Ekipten Bir Not:
COP28 süreci başladı! Etkinliğimiz de takipçisi olduğumuz bu sürecin gölgesinde gerçekleşti.
Sosyal medyada, COP28 ile ilgili birçok paylaşımla karşılaştığınızı tahmin ediyoruz. Ne var ki, bu dönemde önümüze çıkan içeriklerdeki teknik terimlerin, istatistiklerin, politikaların ve devletlerin üstüne düşenleri yapmadıklarına dair karamsar vurguların, sıradan yurttaşları, iklim adaleti mücadelesinden uzaklaştırdığını görüyoruz.
Bu nedenle, herkesin gündelik hayatında, bu mücadeleye aktif katkı koymasına olanak tanıyan yöntemlerden yurttaş bilimi fikrini özellikle vurguluyoruz!
Etkinliğimizde de iklim adaletini, yurttaş bilimi ışığında, yani kapsayıcı ve eşit bir zeminden ele almaya çalıştık! Sunumla başlayıp katılımcı bir sohbet ile devam ettiğimiz etkinliğimizde bizimle olan tüm katılımcılara ilgilerinden ve katkılarından dolayı çok teşekkür ederiz!
Çalışmalarımız hakkında en güncel gelişmelerden haberdar olmak için ise bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
* Çulpan HC, Şahin Ü, Can G. A Step to Develop Heat-Health Action Plan: Assessing Heat Waves’ Impacts on Mortality. Atmosphere. 2022; 13(12):2126. https://doi.org/10.3390/
Görünürlük Beyanı: IMPETUS, 101058677 numaralı hibe sözleşmesi kapsamında Avrupa Birliği’nin Horizon Europe araştırma ve inovasyon programı tarafından finanse edilmektedir. Bununla birlikte, ifade edilen görüşler ve fikirler yalnızca yazar(lar)a aittir ve Avrupa Birliği’nin veya Avrupa Araştırma Yürütme Ajansının (REA) görüşlerini yansıtması gerekmez. Bunlardan ne Avrupa Birliği ne de hibe veren makam sorumlu tutulamaz.