İklim krizinin etkileriyle başa çıkmak için yurttaş bilimi yöntemini kullanarak Maltepe’de sıcak dalgalarına karşı kentsel dayanıklılığı artırmayı hedefliyoruz. Sivil Katılım Hibe Programı desteği ve Maltepe Belediyesi işbirliğiyle yürüttüğümüz bu projede veri toplayacak, kamusal alanları daha dirençli hâle getirecek çözümler geliştirecek ve yurttaş katılımını güçlendireceğiz.
Sıcak dalgalarına bağlı olarak 2000-2019 yılları arasında dünya genelinde yılda yaklaşık 489 bin ölümün gerçekleştiği tahmin ediliyor. Bir başka çalışma 2022 yılında Avrupa’da aşırı sıcaklara bağlı olarak 60 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini ifade ediyor.
İklim krizi, sıcak dalgaları gibi ölümcül afetleri beraberinde getiriyor. Sıcak dalgaları özellikle yoğun yapılaşmış yüksek nüfuslu bölgelerde yaşayanları tehdit ediyor. İstanbul’un Maltepe ilçesinde 2025 yılında yurttaş bilimi yöntemiyle Maltepe Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştireceğimiz “Yurttaş Bilimiyle Sıcak Dalgalarına Karşı Kentsel Dayanıklılığı Artırmak” projesi, kentsel mekânları ve özellikle yaşlılar, kadınlar, çocuklar, açık havada çalışanlar, kronik hastalıkları olanlar gibi grupları sıcak dalgalarına karşı daha dayanıklı hâle getirmek amacıyla yerel yönetimlerin hazırlık, müdahale ve iyileştirme kapasitelerini geliştirmeyi hedeflemektedir.
- Sıcak dalgası: İklim kriziyle birlikte etkisi artmakta olan bir afet türüdür, bir yerde en az 72 saat boyunca sıcaklıkların mevsim normallerinin 3-5 °C üzerinde seyretmesi o yerde sıcak dalgası afetinin gerçekleştiği anlamına gelir.
- Yurttaş bilimi: Özet olarak bilgi üretim süreçlerine yurttaşların katılımının sağlandığı bir yöntem olarak tanımlanabilir.
Sorumluluk reddi: Bu web sayfası Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle “Sivil Katılım Hibe Programı” kapsamında hazırlanmıştır. Bu “web sayfası” içeriği yalnızca Mekanda Adalet Derneği’nin sorumluluğundadır, UNDP ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.
Görünürlük beyanı: Maltepe Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz “Yurttaş Bilimiyle Sıcak Dalgalarına Karşı Kentsel Dayanıklılığı Artırmak” projesi “Sivil Katılım Hibe Programı” kapsamında desteklenmektedir. “Türkiye’de Demokratik Yerel Yönetişimin Geliştirilmesi için Sivil Katılımın Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında uygulanan “Sivil Katılım Hibe Programı” Avrupa Birliği tarafından finanse edilmekte olup Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından uygulanmaktadır. Projenin faydalanıcısı Türkiye Belediyeler Birliği’dir. IPA II Sivil Toplum sektör lideri olarak Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı projenin lider kurumudur.
Sivil Katılım Hibe Programı, yerelde iş birliğini güçlendirmek adına STK’lar ve belediyelerin/yerel aktörlerin ortaklaşa yapacakları projeleri desteklemektedir. Yerel düzeyde sivil katılımı teşvik etmek, vatandaşların karar verme süreçlerine aktif olarak katılmalarını sağlayarak daha kapsayıcı ve duyarlı bir yönetişime yol açar. Sivil katılımın güçlendirilmesi, vatandaşlar ve yerel yönetimler arasında güven inşa ederek her iki tarafın zorlukları ele almak ve Türkiye için sürdürülebilir çözümler uygulamak üzere birlikte çalıştığı iş birlikçi bir ortamı teşvik eder. Sivil katılım, vatandaşları karar alma süreçlerine aktif olarak dahil ederek daha hesap verebilir ve insan merkezli politikalar ve programlar oluşturarak yerel yönetimde şeffaflığı ve güveni artırır. Gönüllülük, vatandaşlar arasında birlik ve dayanışma duygusunu besler, sosyal ayrımları ortadan kaldırır. Sivil Katılım Projesi hakkında daha fazla bilgi için www.sivilkatilim.org.tr sitesini inceleyebilirsiniz.