Demokratik katılım
Demokratik katılım mekânda başlar. Kentsel dönüşüm projeleri de dahil, mekâna yapılan müdahaleler sadece bir “uzmanlık” meselesi veya politikacıların karar alanı değildir. Yaşam alanlarıyla ilgili kararları dayanışma ve örgütlülük içinde almak, katılımın önündeki engelleri kaldırmak en temel demokratik haklarımızdandır.
Kamu yararı
Topluma ait ortak kaynakların, değerlerin, mekânların özel çıkar ve kâr için elden çıkarılmaması, mekân politikaları ve kentsel hizmetlerin kamu yararını ve toplumsal adaleti güçlendirecek şekilde ele alınması ve kamusal ulaşım ve kamusal mekânların niteliğinin artırılmasıdır. Mekânsal kararların kamusal süreçler ile belirlenmesi gerekir.
Entegre mekânsal yaklaşım
Kentsel ve kırsal mekânın bir bütün olarak görülmesi; yapılı çevre ile doğal çevre arasında bir denge kurulması; bina ile sokak, sokak ile mahalle, mahalle ile şehir, kırsal alan ile kent arasındaki ilişkilerin kuvvetlendirilmesi gerekir.
Hemşehri hukuku
Bir yerde yaşayanların ve o yere kendini ait hissedenlerin mekânsal erişimi, kaynaklardan yararlanması ve kararlara katılımı desteklenerek, hemşehri hukuku kapsamında, göçmenlerin, mültecilerin, belgesizlerin de kentsel hizmetlerden yararlanması ve kent yönetimine katılmaları gerekir.
Kültürel ve doğal miras
Somut ve somut olmayan kültürel ve doğal miras, kullanım değeri öne çıkarılarak ve yaşatılarak korunmalıdır. Ekosistem muhafaza edilerek gelecek kuşaklara aktarılmalı, kırsal ve kent ekosistemini oluşturan farklı canlılara, toplumsal ve kültürel pratik ve önceliklere saygı kent ve kır yaşamı için asgari koşul olmalıdır.
Çeşitliliğin korunması
Çeşitlilik, kırsal mekânın ve kentin temel öğesidir. Farklı yaşam tercihlerinin, kimlik ve kültürlerin ayrımcılığa uğramaması için politikalar geliştirmek, yaşadıkları yerleşimlerden terke zorlanmış kişi ve toplulukların haklarının onarıcı adalet kapsamında tanınması gerekir.
Adil ekonomik gelişme
Ekonomik faaliyetlerin emekçileri, yerel üreticileri, esnaf ve zanaatkârları koruma politikaları ile ve ekolojik dengeyi bozmadan sürdürülmesi kamusal bir sorumluluktur. Yatırım kararlarında toplumsal ve çevresel etki değerlendirmesi yapılmalıdır. Kırsal alanda ve kentte yaşayanların kendilerini maksimum kapasitede gerçekleştirmeleri önündeki engellerin kaldırılması gerekir.
Konut hakkı
Güvenli bir çevrede, sağlıklı, ekonomik olarak ödenebilir, kültürel olarak uygun, kent ve kentsel hizmetlerle entegre yaşamaya elverişli konut hakkı en temel insan haklarındandır.